WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

středa 28. ledna 2015

Deset hrozivých tajemství soutěže The biggest loser

O víkendu New York Post publikoval článek Rozhovor s Kai Hibbard, soutěžící z The biggest loser. Pokud neznáte The biggest loser, tak to je tv reality show, kde američané, kteří mají problém s nadváhou, proti sobě soutěží, kdo nejvíce zhubne. 
V roce 2006 Kai Hibbard zhubla o neuvěřitelných 121 liber. Ve svém rozhovoru odhalila některé kruté praktiky soutěže.

1. Nemáte svůj vlastní osobní příběh.
Pokud se zaregistrujete jako účastník show The biggest loser, musíte podepsat prohlášení, kde dáváte NBC práva na Váš osobní příběh. Je to kvůli tomu, aby ho pak mohli použít pro propagaci. Smlouva, kterou podepisujete, Vám také zakazuje o show mluvit jakkoliv hanlivě.




2. Soutěžící jsou v hotelu omezováni.
Když Kai Hibbard přijela do Los Angeles, asistentka produkce ji informovala, že soutěžící nemají dovoleno opouštět hotelový pokoj, ikdyž se zrovna nic nenatáčí. "Personál hotelu jim hned hlásil, pokud někdo pokoj opustil. Báli se, že bysme mluvili s ostatními soutěžícími."




3. Nesmíte volat domů. 
V průběhu natáčení nesmíte vůbec volat domů. "Teprve po prvních šesti týdnech jsme mohli zavolat, ale bylo dovoleno pouze na pět minut a produkční týmu celý hovor pečlivě poslouchala."






4. Cvičení je nebezpečné.
Cvičení v pořadu The biggest loser se může zdát těžké, ale ne nemožné. Avšak typické cvičení, které soutěžící musí vydržet, je minimálně 4 hodiny dlouhé, ale stejně tak může trvat klidně i 8 hodin. Pro lidi, kteří nejsou na cvičení zvyklí to může být katastrofální. "Neměli jsme chvilku odpočinku, po dobu prvních třech týdnů moje nohy v botách krvácely."

 
5. Trenéři jsou sadisti.
Velice časté bylo slovní napadání od najatých trenérů. Jako by snad cítili nějaké zvrácené uspokojení, když soutěžící dovedli až k psychickému a fyzickému zhroucení. "Říkali soutěžícím věci jako: "Umřeš ještě dřív než tvoje děti vyrostou.""Umřeš stejně jako tvoje matka." "Už jsme ti vybrali rakev pro tlustý mrtvoly." - to bylo v sms. Jedna produkční poradila soutěžícímu, aby začal kouřit, že to sníží jeho chuť k jídlu na polovinu."




6. Drastické omezení kalorií.
Zdravý denní příjem kalorií je v rozmezí 1.200 - 1.600 kalorií za den. Nicméně soutěžící The biggest loser jsou nuceni jíst mnohem méně než 1.000 kalorií za den. Nákupní seznamy soutěžících musely být nejprve schváleny jejich trenéry.



7. Potraviny soutěžících postrádaly výživovou hodnotu.
Možná si myslíte, že když soutěžící byli nuceni jíst malé množství kalorií, tak že alespoň potraviny, které jedli, byli plné zdravých živin. Opak je však pravdou. "Seznam potravin schvaloval vždy trenér. Při tom jsme jedli jen samé geneticky modifikované potraviny - máslo ve spreji, energetické nápoje, želatinu."




8. Fyzická zranění jsou naprosto běžná.
Když se soutěžící zraní, v tv se to moc neukazuje. Např. v roce 2009 dva soutěžící byli tak vážně zraněni, že museli být hospitalizováni, jeden dokonce musel být transportován letecky. "Jedna soutěžící měla přetržené lýtkové svaly a burzitidu ( pozn. bolestivý zánět tíhového váčku, ke kterému dochází při častém namáhání a přemáhání kloubů ) v kolenou. Doktor jí řekl:"Musíte odpočívat." Ona řekla:"Produkce mi nedovolí odpočívat."



9. Soutěžící trpí i fyziologickým poškozením.
I přes hrozné podmínky a nemilosrdné trenéry, soutěžící zůstávají, neodcházejí. Proč tomu tak je? Protože jim je neustále vymýván mozek. Lékař dokonce jedné soutěžící diagnostikoval Stockholm syndrom ( pozn. specifická emoční vazba a závislost oběti ( např. rukojmí ) na pachateli ( např. únosci )."Je Vám vštěpována "víra", že pokud jste v soutěži, jste ti nejšťastnější."



10. Po soutěži zdravotní problémy přetrvávají.
Není žádným tajemstvím, že mnozí soutěžící shozené kilogramy nabrali zpět. Někteří však soutěž opouštěli s daleko závažnějšími zdravotními problémy než s jakými do soutěže vstupovali. Když se Kai Hibbard vrátila z natáčení domů, její přátelé jí vzali k lékaři. "Doktorka mi řekla, že mám takový zánět holenních šlach, že se diví, že ještě chodím."

Nikdo nikdy neřekl, že televizní reality show bude procházka růžovým sadem, ale toto je vysloveně směšné. Proces hubnutí trvá nějakou dobu. Opakovaně bylo prokázáno, že nejefektivnější volbou je postupné snižování hmotnosti prostřednictvím zdravého životního stylu. Mějte to na paměti, až se zase budete dívat na další díl The biggest loser...

Z originálního článku volně přeložila Mamina Zdenina
Zdroj: http://weight-loss.viralnova.com/the-biggest-loser/?mb=fbko