WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

úterý 16. prosince 2014

Vánoce, svátky přežírání a přibírání. Anebo ne?

Nevím, jak Vás, ale mě naprosto irituje zažitá myšlenka všech okolo ohledně Vánoc. Slýchám to ze všech stran: "Achjo, zase Vánoce, to zas přiberu." Proč? Proč by se mělo na Vánoce přibírat? Čím jsou Vánoce jiné než zbylé dny v roce? Ničím. Jaký si to uděláš, takový to máš. Pokud Vánoce pojmu tak, že sednu k tv, budu se cpát cukrovím a salátem, protože Vánoce jsou přece svátky hojnosti a proč se jednou za rok pořádně nenacpat, když za chvíli bude Silvestr a já si jako novoroční předsevzetí dám, že zhubnu ( stejně jako loni. A předloni. A předpředloni. A... ).
Opravdu je nutné přibrat? Věřte mi, že není. Jak to tedy udělat, abychom si Vánoce užili a při tom nepřibrali?
Ta za prvé, myslet na Vánoce jako na období, kdy prostě přiberu, rozhodně není dobré. Proč si zbytečně vánoční svátky kazit? Proč si z nich dělat něco, co nám ublíží? Zkuste myslet pozitivně, zkuste se na Vánoce opět těšit. Najděte si něco, co máte rádi, na co se můžete těšit a uvidíte. Já se třeba těším na 24.12., kdy budu se synem zdobit stromeček, kdy ochutnám cukroví, které jinak během roku nemám, a celkově na tu atmoséfru, klid, pohoda, rodina. Samozřejmě, že to, že máme malé dítě je na tom to nejkrásnější, protože je úžasné sledovat ho, jak se těší, jak vyhlíží Ježíška a pak ty rozzářený očíčka. Ale věřím, že určitě každý si na Vánocích něco najde. Takže, pamatujte, myslet pozitivně je první krok k úspěchu.
Dále tu máme cukroví. To jistě k Vánocům neodmyslitelně patří. A nevidím důvod se ho vzdávat. Cukroví jíme jen jednou za rok, takže se na něj nedívejte jako na něco, "co Vám udělá špeky". Moje rada zní: cukroví si dejte ke snídani. Samozřejmě ne, že sníte celý tácek. Vezměte si pár kousků, k tomu jogurt a ovoce a nemusíte mít žádné obavy. Odpoledne a večer se už ale cukroví vyhněte. Pokud jedete někam na návštěvu a prostě musíte ochutnat, tak ochutnejte. Ochutnat ale znamená vzít si jeden kousek. Myslete na to.
K cukroví ještě jednu poznámku, samozřejmě, že je možné si udělat i zdravější variantu cukroví. Ale! Ikdyž je to zdravější varianta, pořád je to cukroví. Pořád obsahuje cukr. Takže platí ta samá pravidla, cukroví, i to zdravé, jen ráno ke snídani v přiměřeném množství.
Pak tu máme salátek. Salát prostě k Vánocům patří. Můžete si opět udělat zdravější verzi, ale ikdyž neuděláte, jak já říkám, jednou za rok se to nepoto. Takže, dejte si salátek, zase ne že ho sníte celý kýbl, ale dejte si a vůbec nemějte výčitky. Salát je prostě výborný, že?☺Já se na něj těším, míváme ho jen na Vánoce, výjmečně, když je opravdu velká chuť a když se doma sejdou všechny suroviny, tak si ho uděláme během roku ještě jednou ( normální salát, ne zdravý - a nestydím se za to ). Dám si ho na Štědrý den k večeři, pak druhý den k obědu a mám dost, už ho pak nechci, zas až za rok.
No a zbývá nám Štědrovečerní večeře. Ano, já vím. Jíst takhle pozdě večer takovéto jídlo, je skoro hřích, že? Ale opět, proč se na to tak díváte? Proč by to měl být hřích? Ano, řízek a salát v 18 hodin večer, Jill by z toho radost neměla, ale jde o jeden jediný večer. O Vánoční večer. Jedno jídlo z Vás tlusťocha neudělá. Důležité je, jak se stravujete zbylých 364 dní v roce. Klidně zasedněte ke Štědrovečernímu stolu, vychutnejte si salát i řízky, i kapra a pak už jen čekejte na zvoneček.

Shrnutí:
1. Myslete pozitivně! Sníst něco nezdravého není hřích, ani to z Vás neudělá tlusťocha. Vánoce jako takové nejsou strašákem svalů, nepřináší špeky, pokud to Vy sami nedovolíte.

2. Cukroví si dávejte pouze ke snídani. Nenechte se zmást zdravým cukrovím, i to jezte v omezeném množství. 
3. Snažte se vyhnout všem těm čokoládovým figurkám a korunkám a všemu sladkému, co visí na stromečku. Pokud přece jen chcete ochutnat, tak jen kousek a opět dopoledne. 
4. Salát si udělejte klidně ve zdravější verzi. Ale ikdyž to bude standartní salát, nebojte se. Jednou za rok se nic nestane ( pokud ho nesníte kýbl).
5. Štědrovečerní večeři si užijte, vychutnejte, je to jen jednou za rok. Jill Vám to odpustí.
6. Snažte se vyhnout alkoholu, přípitek Vás nezabije, ale nepřehánět, vše v omezeném množství. Pokud si děláte domácí vánoční džus, tak ho pijte ředěný s vodou.Nezapomínejte dodržovat pravidelný pitný režim. 
7. To, že jsou Vánoce ještě neznamená, že náš režim půjde do kopru. Dodržujte pravidelný příjem stravy, pravidelný pitný režim, pokud máte chuť a čas, zacvičte si. Pokud čas nebo chuť nemáte, nevadí, ale místo dřepění u tv a dívání se na Popelku, kterou už vidíte po stopadesátý, běžte radši ven na procházku, k příbuzným běžte pěšky, běžte si zabruslit, zasáňkovat, zahrát koulovanou, běžte do kostela, prostě neseďte u tý bedny.
8. Prostě si Vánoce užijte, dodržujte svůj dosavadní režim a držte se hesla: Všeho s mírou.

                                                Šťastné a veselé!