WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

úterý 19. listopadu 2013

Nedůvěřuj, prověřuj! Jogurty


Dnes tu pro Vás mám první díl nové rubriky Nedůvěřuj, prověřuj! Podíváme se blíže na jogurty a jogurtové nápoje. Když se řekne jogurt, tak si každý řekne, že to je bílkovina. A měl by mít pravdu. Jogurt jako takový bílkovina je. Ale opravdu se mezi bílkoviny řadí i ty jogurty běžně dostupné v obchodech? Podívejme se.


Dostupný v každém obchodě - jogurtový koktejl od Danone. Na obalu nás lákají krásné banány a jahůdky, do toho jako vodopád teče mléko.... Lahůdka, ne?
Podíváme se na složení výrobku: odstředěné mléko, syrovátka, cukr, ovocná složka 5% ( cukr, jahodové pyré 30% a banánové pyré 12%, jahodový džus 11,3%, aroma, barvící koncentráty z mrkve, dýně a černé mrkve ), smetana, jogurtové kultury. No, nic, co by nás uchvátilo, že? Ale,co si budeme povídat, když není čas, tak připravený jogurtový nápoj bodne, že?

Napadlo Vás se podívat na obsah živin? Tedy kolik obsahuje bílkovin, sacharidů a tuků? Mrkneme se spolu. Jak jsem psala na začátku, jogurt je přece bílkovina, takže, když potřebujete bílkoviny, sáhnete po jogurtu. Tak se podívejme na obsah živin: Bílkoviny 3,4 g Sacharidy 23,1 g z toho 22,7 g je cukr! 




Takže, je jogurtový nápoj opravdu bílkovina, když obsahuje pouze 3,4 g bílkovin, za to 23,1g sacharidů? Aha? Pozor na to! Místo bílkoviny do sebe dostanete sacharidy a hlavně cukr. Tedy předpokládám, že přesný opak toho, co chcete. A to nemluvím o druhé večeři, tedy jídle před spaním, které má obsahovat pouze a jen bílkoviny... Nenechte se zmást. Ikdyž si něco myslíte, raději si to ověřte. Nenechte se nalákat na krásné barevné obaly nebo velkými písmeny psáno bez barviv. Podívejte se i na ta malá nenápadná písmenka v kolonce složení a obsahu živin. Nevím, jak Vy, ale já si pod pojmem "Kvalitní výrobek" představuji úplně něco jiného.... 
Ten samý problém najdeme i u dalších podobných produktů: 
                               

Když už si chcete koupit hotový výrobek, který obsahuje bílkoviny, tak zkuste Ovofit, tvarohový dezert: 

Obsah živin: Bílkoviny 11,9g  Sacharidy 6,3g Cukr 4,6 g. Není to úplně to nejlepší, ale alespoň převažují bílkoviny. 


Závěrem: Opět jsme si ukázali, že není na místě věřit nebo si něco myslet. Spoléhejte jen sami na sebe, ověřte si informace, čtěte a nenechte se zmást. Samozřejmě vždy je nejlepší si koupit obyčejný bílý jogurt nebo tvaroh a sami si ho ochutit. Pokud ale hledáte něco na dobu, kdy nebude čas na přípravu, tak čtěte čtěte čtěte!