WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

neděle 14. července 2013

Přílohy

Přílohy jsou nezbytnou součástí naší stravy, protože jsou zdrojem sacharidů, které by měly tvořit více než 50% našeho energetického denního příjmu. V přílohách najdeme hlavně tzv. komplexní sacharidy, které nás lépe zasytí, a nejsou tak rizikové jako jednoduché cukry. Nejvíce optimální je zvolit přílohy celozrnné, tzn. takové, kde zůstává zachovaný i přirozený obsah vlákniny z původní cereálie.
Velkou chybou je nahrazovat přílohy zeleninovými saláty. Zelenina je sice nezbytnou součástí našeho stravování, ale obsah sacharidů v zelenině je velmi nízký a nikdy nám nemůže nahradit klasickou velikost přílohy. O úplném vynechávání příloh radši ani nemluvím...


Jaká porce je ta správná?
Pro průměrnou ženu je to v průměru 50 g sacharidů, to znamená zhruba 80 g kuskusu nebo těstovin ( váženo v suchém stavu ), 70 g rýže, 250 g brambor, 200 g hranolek.

Důležitá je ale hlavně správná kuchyňská úprava příloh. Jde o to, abychom zachovali jak nutriční hodnotu, tak i nesmíme potravinu příliš rozvařit, aby se nám škroby netrávily příliš rychle.

Hranolky 123 vlnky Mc Cain splňují všechna kritéria zdravého stravování, důležitá je ale správná příprava hranolek - žádné smažení, ani fritování, ale pečení v troubě bez tuku. Daná porce hranolek obsahuje 10 g tuku.

Brambory jsou důležitým zdrojem vitaminu C a proto, abychom ho neztráceli, je nutné brambory vařit v páře anebo je vhodíme do vroucí vody. V žádném případě je nepřipravujeme tak, že dáme do hrnce brambory, zalejeme vodou a dáme vařit.
Těstoviny připravujeme zásadně Al dente, aby zůstaly trochu tuhé. Optimální je dobu varu trošku zkrátit a nechat těstoviny dojít.

Rýže - pokud chceme jako přílohu, vybereme si rýži Natural nebo celozrnnou případně i parboiled. Žádná rýže ( ani celozrnná ) nemá ale moc vysoký obsah vlákniny. Snažte se vybírat rýži s obsahem vlákniny vyšším než 0,7 g na 100 kCal, což splňuje jen rýže neloupaná nebo-li celozrnná.  Před vařením je nutné rýži důkladně vyprat - rýži dáme do hrnce, napustíme vodu a mnutím mezi prsty rýži zbavíme přebytečného lehce stravitelného škrobu. Postup opakujeme tak dlouho, dokud voda nezůstane úplně čistá - u celozrnné rýže stačí 2x-3x, u bílé rýže až 5x.

Kuskus - při přípravě celozrnného kuskusu platí pravidlo 1:1, tedy kolik máme kuskusu, tolik dáme vody. Vodu uvaříme, zalijeme kuskus a necháme odstát.

Luštěniny mají nižší obsah sacharidů než obiloviny, jsou to sacharidy, které se tráví podstatně pomaleji, tedy mají nižší glykemický index než obiloviny, ale zároveň mají vyšší obsah bílkovin. 100 g porce luštěnin ( v suchém stavu ) nám vydá za jedno plnohotné jídlo.


Zdroj: Vím, co jím