WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

čtvrtek 6. června 2013

Jak vybrat tu správnou šunku


V dnešním příspěvku si povíme něco o potravině, která je důležitým zdrojem bílkovin a která je ve zdravém jídelníčku hodně využívaná.
Šunka. Velká kategorie výrobků, hodně konzumovaná, ale bohužel také velice často šizená a tedy nám jako konzumentům hrozí výrazné poškození zdraví ( díky šizenému složení ).


Šunka je zdrojem bílkovin, které jsou součástí všech tkání a které naše tělo neumí samo vytvořit a tudíž je musíme přijmat v potravě. O důvod víc, proč vybírat jen tu nejkvalitnější. 

Co by tedy měla obsahovat správná šunka?
1. Maso - obsah masa minimálně 90%
2. Čisté svalové bílkoviny - 19 - 20%
3. Tuk - max 3 - 5%
4. Sůl - max 2,5% ( max 2,5 g na 100 g výrobku )

Pokud na výrobku nějaký z výše uvedených údajů chybí, raději ho vůbec nekupujte ( výrobce má jistě důvod, proč ho tam neuvádí ). Také zdůrazňuji, že je třeba sledovat všechny 4 kritéria - schválně na to upozorňuji, protože někdo, když už, tak se dívá jen na obsah masa a na nic víc. Ikdyž má šunka vysoký obsah masa, může mít ale také vysoký obsah soli či tuků, čímž opět jen svému tělu škodíte. Proto vždy pečlivě čtěte složení.
Samozřejmě, že když kupujete šunku u pultu už nakrájenou, tak asi těžko zjistíte, kolik čeho obsahuje. Můžete se zeptat, ale většinou na Vás prodavačky koukají jak na marťana a stane se, že dokonce i nevědí. Takže já za sebe rozhodně doporučuju kupovat balenou šunku, kde máte o všem přehled.

Podívejme se na to, kolik tedy vlastně za šunku a "šunku" platíme.
Cena masa v šunce kvalitní ( obsah masa 96% ) a nekvalitní ( obsah masa 50% ):
Kvalitní šunka - 1 kg masa stojí 265 Kč ( cena 10 dkg šunky 26,50 Kč, obsah masa je 96% )
Nekvalitní šunka - 1 kg masa stojí 486 Kč ( cena 10 dkg šunky 24,30 Kč, obsah masa je 50%, takže jen polovina, takže za celé kg masa platíte 486 Kč).

Která šunka je tedy dražší? Ta kvalitní, kde si kupujete kilogram masa za 265 Kč anebo nekvalitní, která sice na první pohled vypadá levněji, ale vlastně platíte jen za vodu a éčka a když to spočítáme na kilogramy masa, tak cena je dvojnásobná než u té kvalitní šunky. Chcete kvalitní šunku nebo drahou vodu?

Zde je malý výběr těch opravdu kvalitních šunek, která splňují všechna kritéria:

Dušená šunka vepřová výběrová - výrobce Le&Co-Ing. Jiří Lenc, s.r.o.


Pražská šunka nejvyšší jakosti - výrobce Le&Co-Ing. Jiří Lenc, s.r.o.


                       Šunka Bohemia - výrobce Le&Co-Ing. Jiří Lenc, s.r.o.


                      Šunka pro děti - výrobce Le&Co-Ing. Jiří Lenc, s.r.o.


                     Šunka Zvonařka - výrobce Le&Co-Ing. Jiří Lenc, s.r.o.



Zdroj: Vím, co jím